kaat-stieber-artist-2020_1.jpg

K A A T  S T I E B E R

Fotograaf

Kaat Stieber is een fine art fotograaf die de werelden van het surrealisme en nobele Nederlandse kunst in haar beelden verweeft. Geboren op een Nederlands eiland, maar gevormd door haar vele jaren in het buitenland en kijk op de wereld, wordt Kaat ontroerd door diverse landschappen. Van architectuur in oude steden tot velden dichter bij huis, de beelden zijn opgeslagen in haar verbeelding. Momenten van natuur en structuur vastleggen om later terug te roepen. Het doel? Haar eigen, nieuwe wereld creëren. Door een brede reeks creatieve vaardigheden te combineren met een internationaal geprezen achtergrond in theater- en kostuumontwerp, worden de foto's van Kaat met enorm vakmanschap samengesteld.

 

De belangrijkste missie van Kaat Stieber binnen de kunstindustrie is het maken van schilderkunstige afbeeldingen. Werkend vanuit haar fantasie combineert ze ambachten als fotografie, kostuums maken, ideeën bedenken, regie en meer dan twintig jaar theaterervaring tot één rijk eindproduct. Altijd verhalen in gedachten opbouwen en naspelen, altijd een camera in de hand houden om specifieke scènes vast te leggen. Haar kunstwerken lijken op taferelen uit de Nederlandse Gouden Eeuw, een duidelijke weergave van trots op Nederlandse roots en identificatie met de klassieke Nederlandse cultuur. Een bewondering van surrealisten draagt ​​bij aan het tafereel.

 

Kaat Stieber, knutselend vanuit het brein van een dromer, werkt voor haar portretten vooral met kinderen. De kinderen in haar afbeeldingen worden gezien als gezonde mensen, die elk een bepaald personage sterk uitbeelden. Kaat Stieber is duidelijk in de richting van haar foto's - ze volgt haar eigen, onderscheidende pad en sluit geen compromissen. De levenservaringen die haar ertoe hebben gebracht haar eigen schilderkunstige rijken te creëren, komen met geduld bij het bouwen van precies wat nodig is voor een foto. Zelfs als dat betekent dat het maken van één foto twee maanden duurt.

Saskia_.jpg

S A S K I A  Z E L L  E R

Fotograaf

Saskia Zeller is een self-made fotograaf. Op haar achtste kreeg ze haar eerste camera en daar is passie voor fotografie opstaan. Na een toeristische opleiding (dit leek logisch omdat zij drietalig is opgevoed) en een decennium in retail management gewerkt te hebben, kroop het bloed waar het niet gaan kon.  Ze zegde haar baan op, en besloot bij een bevriende fotograaf als assistent aan de slag te gaan. Een grote stap want hiermee verdiende ze nagenoeg niets, maar haar drive om dit haar dagelijkse werk te maken was groter dan angst om niet rond te kunnen komen en zo maakt ze het mogelijk. Na twee jaar als assistent veel facetten van fotografie te hebben doorlopen besloot ze om voor zichzelf te gaan werken. Hierin koos ze voor Portretfotografie omdat Saskia een voorliefde heeft voor de mens en haar emoties. Hier ontstond ook haar wens om Kunstfotografie te gaan maken.

 

Saskia leert graag van haar voorbeelden. Toen ze 14 jaar was was ze al groot fan van Govert De Roos. Op latere leeftijd kreeg ze de kans een cursus te volgen en zo ontstond een mooie mentor-student relatie die top op de dag vandaag nog actief en belangrijk voor haar is. 

Na jaren van zoeken vond Saskia een studio waar ze nu met volle overgave haar portretten en kunstfotografie maakt. "Mijn studio is echt een heerlijk stukje op aarde. Ik geniet hier van mijn werk, kom tot rust en bedenk nieuwe projecten. In mijn studio staat mijn tijd even stil".

De kunst fotografie van Saskia Zeller kenmerkt zich door emotie en een diepe betekenis. Het is haar doel om mensen te raken met wat ze zien omdat ze een stukje in zichzelf herkennen. 

Jan Willem (1 van 1).jpg

J A N  W I L L E M  H O U W E L I N G E N

Fotograaf

Jan Willem Houweling (1969)

Tijdens zijn universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen is Jan Willem Houweling al gefascineerd door fotografie. Zijn passie ervoor groeit als hij van een oom de spullen krijgt om een donkere kamer mee in te richten. De droom om als fotograaf door het leven te gaan is zo sterk dat Jan Willem tijdens zijn studie in Maastricht besluit om zich op te geven voor het toelatingsexamen van de Academie voor fotografie in Amsterdam. Zodra hij hoort dat het examen positief is beoordeeld stopt hij in Maastricht om zich volledig op de fotografie te storten. Hij vindt bij twee fotografen in Utrecht werk als assistent fotograaf om zodoende meer praktijkervaring op te doen. In 1994, nog tijdens de fotografie opleiding, schrijft Jan Willem zich in bij de kamer van koophandel als freelance-fotograaf onder de naam In The Picture. In de jaren die volgen bouwt hij een steeds verder groeiende klantenkring op. Het werkgebied bevindt zich grotendeels in de zakelijke markt en dan vooral binnen retail. Portretfotografie, fotoreportages van zakelijke bijeenkomsten en product- en reclame fotografie in eigen studio worden uiteindelijk de specialisaties van Jan Willem. Lichtgebruik, techniek, beeldbewerking en compositie maken zijn werk onderscheidend.

‘Naast deze hele technische fotografie is er ook nog het vrijewerk. Vanaf het begin ben ik gefascineerd door vergankelijkheid, vergane glorie, dat wat niet meer is. Het lied van Wim Sonneveld, Het Dorp verwoordt dat prachtig. Chateau de Digoine in Frankrijk is een unieke lokatie waar de tijd, maar niet het verval, heeft stil gestaan. Vlak voor de tweede wereld oorlog hebben de bewoners van het kasteel om mysterieuze redenen de deur achter zich dicht getrokken om nooit meer terug te keren, alles achterlatend. De immense verzameling meubels, servies, kleding en hoedjes vertellen ieder hun eigen verhaal, alles ooit gemaakt, gekocht, gedragen en bewonderd, verlicht door het binnenvallende schijnsel door de smoezelige ramen. Stuk voor stuk prachtige stillevens van vroeger tijden. Ik heb het vast mogen leggen.

In de komende jaren zal ik me meer en meer toeleggen op fotografie voor aan de muur en op zoek gaan naar andere unieke locaties.’

website_0206.jpg

G O V E R T  DE  R O O S

Fotograaf

Govert de Roos ontwikkelt al op zeer jeugdige leeftijd zijn passie voor fotografie. Het begint met zijn liefde voor popmuziek en de uitdaging om tijdens liveconcerten vooraan met de echte fotografen mee te schieten. Zo af en toe levert dat een scherp beeld op. Thuis geniet hij van het toveren in de donkere kamer.

Op vijftienjarige leeftijd weet hij met een vervalst pasje door te dringen tot de hairpeace-bedpeace actie van John Lennon en Yoko Ono. Dat wordt opgemerkt door de beroepsfotografen die zijn lef bewonderen. Zo ontmoet hij in 1969 Nico van der Stam, portretfotograaf, die Govert in dienst neemt en hem met name het ambacht fotografie eigen maakt.

Als assistent-fotograaf krijgt Govert de gelegenheid zelfstandig sessies te organiseren met befaamde Nederlanders, nationale en internationale popgroepen.

In 1972 stapt hij over naar Claude Vanheye, popfotograaf, die nog dichter bij de actuele muziekwereld staat. Onder Claudes leiding verschijnt er veel werk van Goverts hand in de muziektijdschriften. Inmiddels historische beelden. Na drie jaar wordt het tijd om zich als zelfstandig fotograaf te vestigen.

In juli 1975 start Govert, onder eigen naam, een bescheiden studio in een sfeervolle garage midden in Amsterdam. Hij blijft daar 30 jaar!

 

Hij werkt voor talloze bladen. Daarnaast wordt hij veel gevraagd voor platen/cd-hoezen, waarin hij zijn creativiteit goed kwijt kan. Hij ontwikkelt zijn vermogen mensen te portretteren en verstaat de kunst ieders mooiste kant te belichten. Altijd anders maar toch herkenbaar als een de Roos. Met een schepje er bovenop heet dat glamour. Zo wordt zijn naam onlosmakelijk gekoppeld aan de entertainment.

 

Toch is de glitter en glamour die hen omringt niet waar hij op uit is. Met zijn foto’s wil Govert de Roos juist de mythe doorbreken: Een fraaie buitenkant staat altijd in het teken van de persoon, die zich daardoor sterker voelt en zich eerder zal inzetten. 

Daarnaast maakt Govert vrij werk dat hij nauwelijks aan de buitenwereld laat zien aangezien zijn werk als entertainment fotograaf zijn meest verkochte werk is. 

 

Zijn vrije werk, uit een groot archief van nooit eerder getoonde beelden is nu bij Online Photo Art te bezichtigen en te koop